Akseli Salmi

historiaa, e-oppimista ynnä muuta

Sähköisen yo-kokeen harjoitus Karkkilan lukiossa

Karkkilan lukiossa toteutettiin ylioppilastutkintolautakunnan sähköisen äidinkielen kokeen harjoitus uusilla ”kiskoilla”.

Koejärjestelmän pystytys

Koska Karkkilan lukion ylioppilaskirjoitustila pitää kokeiden välillä saada muuhun käyttöön, on suunnittelussa lähdetty siitä, että järjestelmän voi helposti purkaa ja kasata. Olennainen osa Karkkilan lukion uusia sähköisiä yo-kokeita on kokoontaitettava ”kiskojärjestelmä”. Verkkojohdot ja sähkö tuodaan opiskelijan työpisteelle alumiinista atk-kiskoa pitkin, joka saadaan taiteltua kokeen jälkeen helposti ja nopeasti varastotilaan.

IMG_0675

Kiskoissa on jokaisen kokelaan kohdalla on oma ethernet- ja sähköpistorasia, joihin kokelas itse liittää oman kannettavan tietokoneensa. Tässä harjoituksessa käytettiin kuudelle opiskelijalle tarkoitettuja kiskoja, mutta kokelaiden määrän lisääntyessä kaksi kiskoa voidaan laittaa peräkkään ja yhteen kiskopariin saadaan 12 opiskelijan koneet.

IMG_067k3

Äidinkielen harjoituskoetta varten kiskoihin perustuva koetila pystytettiin ensimmäistä kertaa. 36 kokelaan koetilan pystyttämiseen meni neljältä henkilöltä kaksi tuntia, mutta purkaminen vei vain noin 40 minuuttia.

Kokeen kulku

Suuria yllätyksiä ei kokeessa tullut.

Osan koneista buuttausongelmiin oli törmätty jo koeviikolla abitti-kokeita testaillessa, mutta yhtä Mac Book Prota lukuunottamatta kaikki koneet saatiin buutattua ongelmitta. Mac Book Pro saatiin käynnistettyä, mutta se piti käynnistää pc-tilassa. Buuttauksen sujumiseen taisi olennaisesti vaikuttaa 14 koulun omaa konetta, joita oli testailtu jo useaan kertaan abitti-tikulla.

Äänitesti meni kaikilla läpi ensimmäisellä kerralla ja jaossa ollut materiaali oli kaikkien saatavilla moitteetta.

Kokeilaiden tunnistaminen avainlukulistojen kanssa tuntui aluksi hieman monimutkaiselta, mutta tunnistamisen loppuvaiheessa sujui jo rutiinilla.

IMG_0891

Yhtenä omituisuutena oli se, että yksi opiskelijakone avasi palvelimella aikaisemmin olleen kokeen eikä YTL:n uutta koetta. Uudelleenkäynnistys korjasi tämän ongelman. Ilmeisesti kyse oli siitä, että kokelas oli buutannut koneensa ilman lupaa liian aikaisin.

Istuin kokeen aikana myös muutamalla tyhjäksi jäänellä kokelaan paikalla ja yritin luntata läheisiltä ruuuduilta tekstiä. Minun näkökyvyllä ei ainakaan erottanut yhtäkään kirjainta.

Tehtävät palautuivat asiallisesti pankkitunnusten avulla järjestelmään.

Kehitettävää

Koska kiskot maastoutuvat liikuntasalin lattiaan liiankin hyvin, opiskelijoiden ja valvojien kulkemisen ohejistamiseen pitää jatkossa kiinnittää tarkempaa huomiota.

IMG_0897

Poistumistie ja vessareitit pitää merkitä selvemmin. Eväille varattu tuoli kokelaan pulpetin vieressä poistanee pulpetin ja kiskon väliin jäävien johtojen aiheuttaman kompastumisvaaran.

IMG_0879

Koetilan kasaamisessa nopeutta saadaan kiinnittämällä työmaakeskukset, UPS:it sekä kytkimet omiin liikuteltaviin ”räkkeihinsä”. Harjoitukokeessa ne olivat vielä lattialla.

Mainokset

3 comments on “Sähköisen yo-kokeen harjoitus Karkkilan lukiossa

 1. Timo Kähtävä
  lokakuu 7, 2015

  Moi, kiskot näytti hyvältä. Etsimme vaihtoehtoja kaapelointi ongelmaan. Mistä hankitte kiskot ja oliko arvokkaat?
  t. Timo Kähtävä /Pori

  • Akseli Salmi
   lokakuu 7, 2015

   Terve,

   Kiskot ovat nummelalaisesta Esasähkö -nimisestä firmasta. Kyllä kiskot olivat suhteellisen tyyriit, mutta verrattuna työn määrään, jossa viriteltäisiin joka kerta koe nippusiteillä tai teipeillä paikoilleen, niin toivattavasti maksavat itsensä ajan kanssa takaisin.

   • Timo Kähtävä
    lokakuu 7, 2015

    Moi, Kiitos vastauksesta! Joo hinta varmasti on kohdallaan mutta kätevämmät ja varmemmat kuin teippi/nippuside. Jatkan asian tutkimista. Timo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on lokakuu 3, 2015 by in e-oppiminen, luokittelemattomat.

Navigointi

%d bloggers like this: