Akseli Salmi

historiaa, e-oppimista ynnä muuta

Wilhelm Meister

Kävin Yle radio yhdessä keskustelemassa Eeva Luotosen kanssa Goethen teoksesta Wilhelm Meisterin oppivuodet.

Ohjelma on kuunneltavissa 13.9.2012 saakka ylen sivuilla.

Omia erityisiä mielenkiinnon kohteita kirjassa ovat sen antama kuva teatteriseurueen elämästä 1700-luvun lopulla, sen suhde sivistyksen käsitteeseen sekä Goethen maalaama kuva aateliston ja porvariston eroista.

Esimerkiksi teatteriseurueen avoimen seksuaalisuuden kuvaaminen avaa mielenkiintoisella tavalla suhtautumista näyttelijöiden sosiaaliseen hyväksyttävyyteen 1800-luvun alussa.  Pohdiskelen samaa teemaa lokakuussa julkaistavassa väitöskirjassani.

Koska romaania pidetaaän Bildungsromanin lajityypin kantaisänä, lienee sivistyksen käsitteeseen olennaista kiinnittää huomiota. Kirjan peruselementti on nimenomaan nuoren Wilhelmin sivistyminen tai kehittyminen elämänkokemustensa kautta. Reinhart Koselleckin esittelemä sivistyksen määritelmä ”itsetäydellistymisenä” saa tässä kaunokirjallisen muotonsa.

Goethelle aatelisto edustaa ryhtiä ja ylevyyttä ja porvaristo paikalleenjämähtyneisyyttä ja tylsyyttä, mutta myös mässäilyä ja elämän tuhlaamista. Mielestäni mielenkiintoinen sivuhuomio liittyy Goethen aatelistoon liittämä ruumiillinen ylevyys, jonka oppimisessa teatteri oli hänen romaanihenkilölleen oiva paikka.

Ohjelmassa viitattu V. A. Koskenniemen kirja on ”Goethe ja hänen maailmansa” (1948) tai ”Keskipäivä ja elämänilta” (1944)

Linkin kuva: Bildnis des Johann Wolfgang Goethe von Georg Oswald May, 1779. Lähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Goethe,_Georg_Oswald_May,1779.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on elokuu 13, 2012 by in historiantutkimus.
%d bloggers like this: